Oude Meulenbrugge ligt in de driehoek Zutphen – Vorden – Lochem en is daarom erg aantrekkelijk voor de recreant die de Achterhoek wil ontdekken of rust zoekt.

Wandelen en fietsen

De omgeving van de Oude Meulenbrugge biedt volop mogelijkheden voor wandelingen en fietstochten, bijvoorbeeld in natuurgebied het Grote Veld. Plan uw wandelroutes bijvoorbeeld via ANWB-wandelroutes en uw fietsroutes via Fietseropuit.

natuurgebied-grote-veld

Evenementen

Gedurende het jaar zijn er diverse leuke evenementen in de omgeving te bezoeken, bekijk onze agenda om een idee te krijgen van de evenementen die elk jaar plaatsvinden.

Vorden

Vorden is een zeer aantrekkelijke plaats vanwege z’n acht kastelen, waarmee het een van de meest kastelen-rijke gemeenten van Nederland is. Huis Vorden staat aan de rand van het dorp, de andere zeven staan er in een kring omheen.

  • Huis Vorden werd voor het eerst vermeld in 1315. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het geplunderd en dertig jaar later hersteld. In 1976 werd het gerestaureerd en fungeerde het als gemeentehuis. In 2004 heeft de gemeente Vorden het kasteel verkocht aan een particulier. Sindsdien wordt het kasteel gebruikt als huwelijkslocatie.
  • Kasteel Hackfort werd voor het eerst genoemd in 1324. Na gedeeltelijk verwoest te zijn door een brand in 1586, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het herbouwd. De huidige voorgevel in Lodewijk XVI-stijl kreeg het in 1788. Tegenwoordig is het opgedeeld in appartementen.
  • Den Bramel. Van de voor het eerst in 1396 vermelde versie en die uit ongeveer 1645 resteert weinig meer; het huidige gebouw dateert grotendeels uit de periode 1720-1726.
  • De Kieftskamp, in Lodewijk XV-stijl, werd in 1776 opgetrokken. In 1920 en 1930 werd het uitgebreid.

 

den-bramel-vorden

huis-vorden

 

 

 

 

 

 

  • De Wildenborg is een voormalige havezate, voor het eerst in 1372 genoemd. Na verwoesting in 1490 werd het herbouwd tussen 1523 en 1533. In de 17e eeuw werd het grotendeels gesloopt. De overblijvende poorttoren werd onderdeel van een in 1782 gebouwd nieuw landhuis. De zoon van de opdrachtgevers was de dichter Anthony Staring, die er van 1791 tot 1840 woonde. De verbouwing van 1847 werd in 1931 ongedaan gemaakt.
  • De Wiersse, voor het eerst genoemd in 1288. Inmiddels vervallen werd het in 1681 herbouwd. In de 18e eeuw en in 1925 onderging het verbouwingen.
  • Het Onstein, in Lodewijk XIV-stijl, werd gebouwd in 1711 op een plek waar voorheen een herenhuis uit 1613 had gestaan. Tegenwoordig in het bezit van Hans Melchers.
  • Het Medler is een uit de 17e eeuw daterend herenhuis, dat later nog meermalen werd verbouwd.
  • Het Enzerinck is een in 1835-1836 gebouwd neoclassicistisch landhuis. Het uit 1850 daterende Wientjesvoort heeft dezelfde stijl.

Vorden kent vele wandel- , fiets- en ruiterroutes die langs betoverende plekken voeren. Bekende fietsroutes zijn o.a.: Achtkastelenroute, Graafschaproute Oost, Graafschaproute West, Graafschaproute Zuid en de Landgoederenroute.

Bekende wandelroutes zijn o.a.: Pieterpad (Vorden ligt op de helft van het te lopen Pieterpad), Veldwijkroute en de Grote Veldroute. Voor meer informatie over de routes en uitgaansmogelijkheden zie: VVV Bronckhorst

In Vorden is een station. Men kan wat verkoeling zoeken in het openlucht zwembad verscholen in de bossen. Het buitenzwem- en recreatiebad “In de Dennen” heeft een verwarmd zwembad (25 graden), gevuld met natuurzuiver bronwater, een speel- en zonneweide en een apart peuterbad, zie: Zwembad In de Dennen

In het zeer nabij gelegen plaatsje Almen kunt u kanovaren op de Rivier de Berkel. Zie www.kanolife.nl

Lochem

kasteel-lochemLochem is een wat grotere plaats met een attractief centrum waar men op de gezellige terrassen kan aanschuiven. Daarnaast zijn er ook vele bezienswaardigheden in en rondom Lochem. Lochem is een rijke gemeente: rijk aan natuur en cultuur. Wie rust en ruimte zoekt en van natuur en landschap wil genieten, kan eindeloos fietsen en wandelen. Het fraaie natuurschoon oefent een grote aantrekkingskracht uit op de toerist/recreant. Openluchttheater de Zandkuil is door Lochemers in 2009 uitgeroepen tot mooiste plekje van Lochem. Tegenwoordig is het de plek van bijzondere festivals, voorstellingen en evenementen.
Voor meer informatie zie: VVV Lochem

Zutphen

Zutphen is een zeer mooie HANZESTAD en voor de Gouden Eeuw zelfs groter dan Amsterdam. Statig reizen de torens boven de oude stadsbebouwing uit en zeker de moeite waard voor een bezoekje aan de historische binnenstad. Een stad ook met verstilde hofjes en gezellige terrasjes. Monumentale koopmanshuizen in oude luister hersteld, schilderachtige hofjes, imposante kerken en musea, een deel van de oude stadswal, en niet te vergeten de Librije met haar wereldbekende collectie antiquarische boeken, getuigen van een rijk verleden, waarover veel te verhalen valt. U kunt ook een rondvaart maken met de fluisterboot. Voor meer informatie over Zutphen zie: www.tipzutphen.nl

Deventer – Hanzestad aan de rivier de IJssel

Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets Bourgondisch: het leven is er goed! Alsof het stromende water elke dag opnieuw de stad voorziet van een vers levenselixer. Dat verklaart misschien de vitaliteit van Deventer: een levendige stad met monumentale sfeer, waar het goed verblijven is.

Deventer is een stad, gemeente en oude Hanzestad in het oosten van Nederland en in het zuidwesten van de provincie Overijssel. De stad is gelegen aan de IJssel. Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. De stad heeft het oudste stenen huis, het oudste wandelpark en met de Athenaeumbibliotheek ook de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland.

Voor meer informatie over Deventer zie: vvvdeventer.nl

deventer-hanzestad